01.jpg
Ιατρικές υπηρεσίες

Λεμφοίδημα

Τι είναι

Λεμφοίδημα είναι το πρήξιμο που μπορεί να εμφανιστεί σε ένα ή και στα δύο άνω ή κάτω άκρα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι τα χέρια ή τα πόδια σας να είναι πρησμένα π.χ. φλεβική ανεπάρκεια ή θρόμβωση, νεφρική ανεπάρκεια ή καρδιακή ανεπάρκεια με κατακράτηση υγρών. Το λεμφοίδημα είναι μια διαφορετικού τύπου πάθηση που σχετίζεται με διαταραχές (συνήθως επίκτητες, σπάνια γενετικές) του λεμφικού συστήματος (λεμφαγγεία και λεμφαδένες).

lemfoidima.png

​Τύποι λεμφοιδήματος

Υπάρχουν δυο τύποι λεμφοιδήματος: πρωτογενές και δευτερογενές.
To πρωτογενές ή πρωτοπαθές λεμφοίδημα είναι σπάνιο. Συμβαίνει όταν κάποιος έχει γεννηθεί με απλασία ή υποπλασία μέρους του λεμφικού δικτύου, με απλότερα λόγια, με κάποια κομμάτια του δικτύου να απουσιάζουν ή να είναι ατροφικά.


Το δευτερογενές ή δευτεροπαθές λεμφοίδημα είναι το πιο σύνηθες. Μπορεί να εμφανιστεί μετά από χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης λεμφαδένων για νεοπλασίες (π.χ. καρκίνος μαστού), μετά από ακτινοθεραπεία ή ακόμα και λόγω καρκίνου όταν αυτός διεισδύει και αποφράσει τους λεμφαδένες. Καλοήθη αίτια λεμφοιδήματος  μπορεί να είναι μια οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση που πολλές φορές αναπόφευκτα οδηγεί σε τραυματισμό και διακοπή της λεμφικής κυκλοφορίας, μπορεί να είναι μια λοίμωξη ή τραύμα. Το λεμφοίδημα μπορεί να εμφανιστεί λίγες μέρες, λίγους μήνες ή πολλά χρόνια μετά. 


Το λεμφοίδημα μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια σωματικά, ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα στους ασθενείς που πλήττει. Θεραπεύεται δύσκολα, αλλά με έγκαιρη παρέμβαση και μεθοδική φροντίδα το πρήξιμο και τα συμπτώματα μπορούν να ελαχιστοποιηθούν.

lemfoidima2.png

Θεραπεία

1. Οι ελαστικές κάλτσες ασκούν ελεγχόμενη διαβαθμισμένη πίεση σε διάφορα σημεία του κάτω άκρου και βοηθούν τη λεμφική κυκλοφορία παροχετεύοντας τα περιττά κατακρατούμενα υγρά. Μερικοί ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να κάνουν ειδική παραγγελία κάλτσας ώστε να έχουν σωστή εφαρμογή. Η ελαστική περίδεση είναι μια εναλλακτική παρόμοια λύση.  
 

2. Τόσο η ήπια άσκηση όσο και η αεροβική βοηθούν τα λεμφαγγεία να απομακρύνουν τα λεμφικά κατακρατούμενα υγρά, μειώνοντας έτσι το πρήξιμο. Οι ασκήσεις δεν θα πρέπει να είναι έντονες ή κουραστικές αλλά να επικεντρώνονται σε μια ήπια σύσπαση των μυών του ποδιού. Ένας ειδικά εκπαιδευμένος θεραπευτής μπορεί να σας διδάξει τις κατάλληλες ασκήσεις.
 

3. Η επιμελής φροντίδα των ποδιών βοηθά στην πρόληψη λοιμώξεων:
 

 • Έχετε τα πόδια σας πάντα καθαρά

 • Χρησιμοποιήστε κρέμα ή λοσιόν για να διατηρείτε το δέρμα σας ενυδατωμένο

 • Αντιμετωπίστε τα μικρά κοψίματα ή τις εκδορές στο δέρμα με αντιμικροβιακές αλοιφές

 • Αποφύγετε τα τρυπήματα με βελόνες στο προσβεβλημένο άκρο (ζητήστε να σας πάρουν αίμα από το άλλο χέρι)

 • Χρησιμοποιήστε αντηλιακό και κλειστά παπούτσια όταν βρίσκεστε έξω

 • Να κόβετε τα νύχια των ποδιών σας ίσια

 • Κρατάτε το πόδι με λεμφοίδημα ψηλά όσο το δυνατόν περισσότερο. Όταν ξαπλώνετε βάλτε το πάνω σε - μαξιλάρι

 • Μην σταυρώνετε τα πόδια όταν κάθεστε

 • Όταν βρίσκεστε σε καθιστή θέση, να αλλάζετε στάση κάθε 30 λεπτά

 • Οι συσκευές συμπίεσης είναι αντλίες προσαρμοσμένες σε ένα ειδικό ύφασμα που   τυλίγεται γύρω από το πόδι και εφαρμόζει εναλλαγές πίεσης και αποσυμπίεσης. Η συσκευή φουσκώνει και ξεφουσκώνει σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Αυτή η διαλείπουσα συμπίεση κινητοποιεί την λεμφική κυκλοφορία και αδειάζει το κάτω άκρο από τα κατακρατούμενα υγρά. Η χρήση των συσκευών αυτών θα πρέπει να εποπτεύεται από εκπαιδευμένο επαγγελματία καθώς η υπερβολική πίεση μπορεί να έχει βλαπτική δράση. Η συσκευή χρησιμοποιείται συνήθως το βράδυ. Αν ο ιατρός σας πιστεύει ότι χρειάζεστε αυτή τη θεραπεία, καλό είναι να τη δοκιμάσετε πριν αποφασίσετε να την αγοράσετε
   

lemfoidima3.png

5. Η θεραπεία με μασάζ (χειροπρακτική θεραπεία) θα πρέπει να παρέχεται από ειδικά εκπαιδευμένο στην αντιμετώπιση λεμφοιδήματος θεραπευτή. Σε αυτού του είδους μασάζ, το πάσχων άκρο τρίβεται και μαλάσσεται με προσοχή. Το μασάζ βοηθάει στην απομάκρυνση της λέμφου από την πρησμένη περιοχή μέσω των λεμφαγγείων. Οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να διδαχθούν τη θεραπεία και να την συνεχίσουν στο σπίτι.

lemfoidima4.png

Η θεραπεία μασάζ δεν θα πρέπει να εκτελείται όταν:

 • Υπάρχουν ανοιχτές πληγές

 • Φλεβική θρόμβωση

 • Ευαίσθητο δέρμα, ειδικά μετά από ακτινοθεραπεία